Vårdande och organiska alternativ till ditt hår

Har du funderat på att byta ut dina produkter i hyllan där hemma mot mer ekologiska alternativ som du vet är mer skonsam mot både dig och miljön? Det är något som alltfler väljer att göra då vi inte kan blunda längre för vår klimatpåverkan men samtidigt vara noga med vad vi stoppar i oss och använder på kroppen! Men för att återgå till produkter som de flesta av oss har hemma i hyllan så kan det vara bra att veta vilka kemikalier som gömmer sig däri så du vet vilka du bör se upp med.

Kemikalier att se upp med

Sulfater är en av de mest vanligt förekommande tillsatser i schampon. Denna ingrediens gör att schampot löddrar och tar bort smuts och fett i hårbotten. Nackdelen är att den verkar uttorkande och gör att den naturliga oljeproduktionen rubbas. Effekten av detta blir att ditt hår behöver tvättas oftare och du kan även börja lida av klåda. Parabener är ett konserveringsmedel som bidrar till att öka hållbarheten på produkten. Det har gjorts studier som visar på att vissa typer av parabener kan vara allergiframkallande och hormonstörande, varvid vissa ska ha förbjudits av EU. Silikoner är något som ofta används i balsam för att håret ska upplevas lent. Men resultatet blir att det lägger sig som ett skal runt hårstrået och hindrar det från att andas. Denna tillsats är också svår att brytas ned av naturen. Det kan även vara klokt att se upp med ämnet PEG som kan orsaka kontaktallergi och eksem efter att det oxiderats och bildat formaldehyd.

Begrepp

Dessa  ingredienser är inte något som ditt hår behöver för att må bra. Det finns lite olika begrepp som snurrar runt, såsom ekologiska, naturliga och veganska produkter. Men vad innebär egentligen dessa begrepp? För att en produkt ska kunna klassas som vegansk ska den inte innehålla några animalier eller vara testad på djur. Många produkter kan vara märkt som ”cruelty free”, men det kan ändå innehålla animaliska ingredienser. En ekologisk produkt har plantbaserade ingredienser såsom havre, ringblomma och eucalyptus. Naturliga produkter syftar till varor som innehåller ekologiska ingredienser och som förekommer i naturen.  

Bookmark the permalink.